Alles voor een mooie plaat!

In het bos werd ontdekt dat de Zwarte specht een nestholte aan het hakken was in een mooie oude beukenlaan. En ook nog op een zodanige plek dat de holte uitstekend te fotograferen was. Dit werd ontdekt door een natuurfotograaf die er vervolgens dagelijks voor dag en dauw al ging zitten op zijn meegebrachte stoeltje. Statief met daarop een indrukwekkende lens schietklaar ingesteld. De fotograaf was een aardige, zeer toegankelijke man hetgeen je niet van alle zelfbenoemde natuurfotografen zeggen kunt, er lopen zeer arrogante en narrige figuren bij. Ons bos is namelijk een aantrekkelijk oord voor wie wild en andere dieren wil fotograferen.
De fotograaf op zijn stoeltje vertelde aan iedereen die het horen wilde van allerlei over het gedrag van de spechten en dat had weer tot resultaat dat na verloop van tijd de “halve buurt” met de camera het bos introk. Zelfs namen sommigen ook stoeltjes of krukjes mee. Ik merkte ook eens op dat bij het krieken van de dag er meer “professionele natuurfotografen” zich verzamelden bij de nestboom, blijkbaar seinen deze mensen elkaar in als er iets bijzonders te zien valt. En dan te bedenken dat het broedgeval van een Zwarte specht heel bijzonder is. Zwarte spechten zijn schuwe vogels die zich het liefst ophouden in het verborgene van het bos.


Toen het te dol werd met al die fotograferende mensen in de laan, besloten de profs de beheerder van het bosgebied te waarschuwen met de mededeling dat het met dit spechtennest wel eens fout zou kunnen aflopen als er jongen zouden zijn en al die fotograferende figuren er zouden blijven rondhangen om plaatjes te schieten. Door de schuwheid van de vogels was de kans namelijk aanzienlijk dat de spechten het voor gezien zouden houden. Daarop werd besloten de laan af te sluiten voor publiek. Er werden aan het begin en het einde van de laan hekken neergezet en verbodsborden. Netjes stond er bij dat het hier ging om een tijdelijke afsluiting vanwege een broedgeval.

Hoewel het natuurlijk heel verleidelijk was om het toegangsverbod te negeren en toch stiekem te gaan fotograferen, heb ik dat niet gedaan. Ik ben de mening toegedaan dat een mens zich ervan bewust moet zijn dat hij te gast is in een bos, respect dient te hebben voor de natuur  en ook niet tegen de voorschriften in een gebied moet intrekken om maar aan mooie plaatjes te komen. Zo niet sommige professionals onder de fotografen. Die positioneerden zich ondanks het verbod bij de nestboom  om in de vroege stille uurtjes hun apparatuur op te stellen en mooie foto’s te maken van de jonge spechten die met de koppies bedelend uit de nestholte hingen. En die mooie foto’s zie je nu op hun websites verschijnen. Ze krijgen lovende en bewonderende commentaren.

Ik vind dit misselijk gedrag! Eerst door eigen toedoen veroorzaken dat Jan en Alleman met de camera het bos in trekt, vervolgens proberen die categorie fotografen de toegang tot de plek te ontzeggen om er dan zelf te gaan staan fotograferen ondanks het feit dat dit niet is toegestaan. Ze lappen daarmee de geschreven en ongeschreven codes aan hun laars. In mijn ogen is het verfoeilijk en onprofessioneel gedrag van fotografen met een te groot ego! De goede natuurlijk niet te na gesproken!


1 opmerking:

bruidsfotograaf zei

Heel smerig van die professionele fotografen eerst klagen en dan zelf de regels overtreden. Ze moeten zich schamen!! Respect voor het natuur begint met een verantwoordelijk gedrag!

Een reactie posten