Buiten de deur gezet

Het zal je maar gebeuren: je hebt je lekker in je bed geïnstalleerd voor de nacht. Maar dan wordt je opeens in je kladden gegrepen en buiten de deur gezet, in de winter al gauw een temperatuurschok van zo,n 15 tot 20 graden. En niet voor eventjes maar om er de hele nacht door te brengen, zonder warm plekje, zonder voer, zonder beschutting. Een hond zal dat niet overkomen, een kat regelmatig want nogal wat bazen laten hun kat 's nachts buiten lopen.

Onze Floortje van lang geleden. Heel lieve kat die nooit muizen of vogels ving. Die zijn er ook!

Persoonlijk zou ik het mijn kat niet willen aandoen en begrijpen doe ik het ook niet. De nachten zijn vaak koud en vochtig of kunnen vergezeld gaan van vorst. Je kat kan daardoor een fikse bronchitis oplopen, of gewond raken door gevechten met andere katten. Katten houden er van om van tijd tot tijd wat te knabbelen uit de brokjesbak maar die staat niet buiten. Dus gaat het dier op zoek naar een alternatief, muizen en vogels bijvoorbeeld.

Door honger gedreven zijn vogels 's winters minder alert bij het zoeken naar voedsel en daarvan maakt de kat gebruik. Ook in het voorjaar, als vogels zich inspannen hun jongen groot te brengen, wordt door katten veel kwaad aangericht. Nesten worden leeggehaald en jonge vogels sterven doordat de ouders gevangen worden en het broedsel verloren gaat. Soms merkt de katteneigenaar daar niets van doordat hun lieve poes of kater ergens buiten zijn prooi verorbert, of gewoon liggen laat.

Zwervende kat die duidelijk zijn huis was kwijtgeraakt, hij werd opgehaald gecastreerd en weer uitgezet.

En dan hebben we het nog niet eens over zwerfkatten. Een onderzoek van Wageningen Universiteit leverde cijfers op  van 135.000 tot maar liefst 1.200.000 dieren. Momenteel is er veel te doen over onze huiskatten, volgens de geldende natuurregels en wetgeving zouden we ze allemaal binnen moeten houden. Zou het een oplossing zijn om al die thuisloze verwilderde poezen en katers af te schieten? Alleen in de provincies Friesland en Utrecht gebeurt het, Groningen en Zeeland beraden zich nog. Noord-Brabant, Flevoland en Zuid-Holland hanteren een beleid van vangen, castreren / steriliseren en weer loslaten, zodat de populatie langzaam uitsterft. De overige provincies verbieden afschot. Een goede maatregel zou zijn alle katteneigenaren te verplichten hun dieren te laten voorzien van een chip.

Buurkat die steeds bij ons binnen liep, een echte jager.....

Maar de beste maatregel is de katten gedurende de nacht binnen te houden en in het voorjaar pas wat later op de dag los te laten. Kattenluikjes hebben de mogelijkheid om op meerdere manieren het gedrag van de kat te sturen, door ze open of dicht te doen, van buiten of van binnen. Ik heb er jarenlang ervaring mee en het werkt uitstekend. Als er jonge vogels in de tuin waren mocht onze kat maar heel gedoseerd naar buiten. Als eigenaar van een kat kun je er heel veel aan doen om de slachting in de natuur door katten terug te dringen. Volgens mij ligt hier het grootste probleem met huiskatten, ze hebben teveel vrije toegang tot de natuur!

December 2019


1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee eens!
Lina

Een reactie posten