Dood aan de ganzen!

Aanstaande maandag breekt voor de ganzen in ons land de hel los. Ganzen zijn tegenwoordig onze vijanden! Dat wil zeggen voor boeren en jagers. Er zijn er te veel, ze poepen te veel, ze vreten te veel en ze veroorzaken te veel schade. Er zijn méér dieren die schade in de landbouw veroorzaken en daarom werd indertijd het Schadefonds ingesteld om boeren financieel te compenseren. Op die manier werd geschipperd tussen het waarderen van dieren en het leven van landbouwgrond. Dat er zoveel ganzen zijn is een kwestie van “eigen schuld, dikke bult”. In ons land wordt zoveel mest geproduceerd door al die stallen boordevol dieren dat je er toch èrgens mee naartoe moet, en dat kan op de weilanden en landbouwgronden. Vooral op maïsakkers kun je er heel veel van kwijt. Al die mest maakt dat het gras in de weilanden tegen de klippen opgroeit en dat voedzame gras betekent weer dat er ganzen naartoe gelokt worden want die leven daarvan.

 

In de vorige eeuw waren we de ganzen in ons land bijna kwijt als gevolg van bejaging en bestrijding. Er werd toen van alles gedaan om ze weer terug te krijgen: gedoogconstructies, opvanggebieden, schadevergoeding voor boeren, per 2000 werd de ganzenjacht (internationaal)verboden, het leek allemaal mooi en prachtig. Maar natuurbelangen kwamen tegenover economische belangen te staan. Nu die overvet bemeste weidegronden steeds meer ganzen naar ons toe lokken, is de maat vol: ze moeten dood, verdelgd, afgeschoten, vergast of met blote handen om het leven gebracht worden. Speciale gaskamers worden opgericht om de ganzen te vangen op het moment dat ze het kwetsbaarst zijn en nauwelijks kunnen vliegen doordat ze  hun veren ruien. En aangezien de vaderlandse ganzenvergasser niet genoeg capaciteit meer heeft, is er door V&T Faunabeheer (adres niet te vinden)  in opdracht van de Faunabeheereenheid  Gelderland een machine bedacht om de ganzen mee te vermoorden: een ganzennekbreekmachine. Hoe dit apparaat eruit ziet wordt strikt geheim gehouden en niemand mag zien hoe het gaat. Er is alleen bekend dat het gebeurt door de gans er met de nek in te stoppen waardoor twee schuivende blokken de nek doormidden breken. FB Gelderland vindt het een prima uitvinding en een pluspunt dat het apparaat vanuit “arbo-perspectief” veel voordelen biedt want het bespaart degenen die zich met deze handelingen bezighouden het met de blote hand nekken van ganzen breken. Het schijnt dat niemand van de Faunabeheereenheid het apparaat in werking heeft gezien en de fabrikant houdt de kaken stijf op elkaar en geeft geen inlichtingen.


 

Vanaf 1 juni 2015 mogen in het hele land ganzen worden gedood. Op veel plaatsen gebeurt dat door de enige ganzenvergasser die we in Nederland hebben: Duke Faunabeheer, die de dieren in containers drijft en dood met CO² gas. De ganzenvergasser luistert naar de naam Arie den Hertog, zijn agenda is volgeboekt dus wordt in Gelderland de nieuwe moordmachine ingezet. De Volkskrant gaf deze meneer Den Hertog op 19 mei alle ruimte om zijn visie op het omgaan met dieren uiteen te zetten. Boven de column staat: “waarom we zo emotioneel doen over dieren”. Het dierlijke uit de mens en het menselijke in het dier, nee, dat is niet zijn “pakkie-an”. Hij legt onder meer uit hoe je een gans doodt: twee handen om de nek en “plop” dat is alles wat je hoort. En verder laat hij weten dat een vos de kogel krijgt, een duif een schietnet, een huiskraai liquideer je met een luchtbuks en de gans krijgt “plop”. Duizend ganzen per dag de nek omdraaien is goed te doen maar met koolzuurgas gaat het sneller: ganzen opdrijven naar de kraal, in de aanhanger drijven, klep dicht, gas erop en dood. Aldus zijn verhaal. Fluitje van een cent! Mensen die het hiermee niet eens zijn hebben geen kennis van de natuur, vertelt hij verder. Dat zijn mensen die zondagsmiddags een rondje in het bos lopen en de rest van hun tijd doorbrengen achter een beeldscherm, is zijn opvatting. Meneer Den Hertog had zelf twee tamme ganzen in zijn tuin en die werden op een kwaad moment opgevroten door de vos. In plaats van zijn tuin beter te beveiligen, ging de boze eigenaar op de loer liggen, geweer in de aanslag en schoot de vos uit het leven. Tja, het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

 

Draaf ik nu door? Zou best kunnen maar deze gang van zaken roept in mij een geweldige weerstand op. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Vogelbescherming zijn voor. Onder andere de Dierenbescherming stelt zich op het standpunt dat ganzen ook op andere manieren te verdrijven zijn, bijvoorbeeld door verjaagsystemen en een andere inrichting van ganzengebieden. Dierenbescherming heeft daarover staatssecretaris Dijksma benaderd en wil met haar in gesprek. Naast de 4.000 ganzen die rond Schiphol al werden gedood, moeten er nog een half miljoen in het land worden verdelgd. In mijn provincie Gelderland zijn dat er 37.000. Waar halen wij als bekrompen landje het lef vandaan om via allerlei petities regeringen van andere landen te bewegen te stoppen met het doden van dieren? Want op Malta vangen ze onze trekvogels, in Canada doden ze jonge zeehondjes, op de Faroëreilanden vermoorden ze grienden en ga zomaar door. Waarom hebben Nederlanders nog niet massaal een petitie getekend tegen het vermoorden van onze ganzen? Waarom geen protestdemonstraties? Wij zijn niet anders dan de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

https://petities.nl/petitie/stop-de-massavernietiging-stop-het-vergassen-van-ganzen

29 mei 2015

2 opmerkingen:

Wilma Koreneef zei

Ik gruw hiervan!!!!! Die eeuwige strijd hier van mens tegen natuur, bah!

Jakob zei

11 juni: opeens wordt besloten het nekbreekapparaat"toch niet te gaan gebruiken. Want "opeens" blijken er niet genoeg ganzen aanwezig op de beoogde plekken in Gelderland. Of is dit toch het gevolg van de publieke weerzin, en de geheimzinnigheid. Fijn voor de ganzen!

Een reactie posten