Jachttrofeeën

Over de jacht op dieren is altijd veel te doen, vooral als het de plezierjacht betreft. Wereldwijde verontwaardiging trad op nadat bekend werd dat een Amerikaan (een tandarts nog wel!) op laffe wijze een leeuw vermoord had. De Koning der Dieren was eerst uit zijn beschermde gebied gelokt, toen met een gemene pijl beschoten waaraan hij zeer geleden moet hebben, om vervolgens na een 40 uur durende achtervolging een dodelijk schot te krijgen. De jager vond het helemaal geweldig en snapte niets van alle commotie rondom zijn favoriete hobby, zoals hij het zelf noemde. Nadien bleek ook nog dat de bewuste tandarts een wildlife crimineel was die jarenlang illegaal dieren afschoot en gidsen fors geld bood om daarover te zwijgen. De wereldwijde verontwaardig over deze gruweldaden was echter ongekend groot en heftig en de tandarts/jager kan het vanaf nu wel schudden. Praktijk opgedoekt, jager ondergedoken, dat is zijn lot.

 Wildlife criminal

Maar in China en Korea worden honden gefokt om in de pan te eindigen en als je de beelden daarvan ziet krimpt je hart in elkaar van mededogen met de dieren die vreselijk behandeld worden. En in Indonesië worden apen aan kettingen gehouden, in de landen langs de Middellandse Zee  staan magere  geiten te zieltogen in de brandende zon, In Malta worden onze trekvogels massaal gevangen en gedood, en in Nederland worden fazanten uitgezet om te worden doodgeschoten door hobbyjagers die er een hekel aan hebben plezierjagers genoemd te worden. Duizenden dieren worden daarnaast jaarlijks afgeknald door beheersjagers.  Wij maken ons het meest druk om de hobbyjacht omdat de meerderheid van ons volk niet kan begrijpen hoe een normaal mens er plezier in kan scheppen een dier voor de lol te vermoorden. Dat vinden wij “ziek”. Wij kunnen ons wel leukere hobby’s voorstellen. Ondertussen gaan onze jagende landgenoten de grens over om elders voor veel geld te mogen schieten, daar waar tegenstanders niet zo lastig zijn.

Over die fazanten die bij ons als prooi worden uitgezet hoor je maar af en toe iets. Over nertsen die in kale metalen kooien gehouden worden om als bontjas voor de rijken te dienen maakt men zich ook niet al te druk. Als de overheid besluit dat dit zeer dieronvriendelijk fenomeen, ondanks protesten en petities moet worden toegestaan, legt ons volk zich daarbij geluidloos neer. Massaal in ons land doodgemaaide weidevogels brengen weinig commotie teweeg onder het volk. Anders ligt het als het misstanden betreft die ver bij ons vandaan plaatsvinden: het doodknuppelen van zeehondjes in Canada, het massale slachten van dolfijnen in Japan, het uit de natuur vangen van honderdduizenden trekvogels op Malta; dat pikken we niet en ondertekenen met z’n allen petities tegen deze gruweldaden om de overheden ginds onder druk te zetten.

Maar in die landen begrijpen ze geen snars van onze commotie. Dat Zimbabwe voor een deel afhankelijk is van de rijken die daar the big five komen afschieten, behoort gewoon tot de cultuur en de inkomsten zijn onontbeerlijk, vindt men. Er worden zelfs speciaal leeuwen gefokt om als prooi voor de plezierjagers te fungeren en dat wordt ook nog eens behoorlijk uitgebuit. De jonge leeuwtjes dienen voor vertedering en vermaak van de toeristen die het prachtig vinden met zo’n welpje tegen betaling op de foto te mogen. Verder dan dat denken ze niet! De welpjes worden meteen na de geboorte bij hun moeder weggehaald zoals wij met onze kalfjes doen. Ze worden tam gemaakt zodat toeristen ze kunnen aaien. Kassa! En tot slot worden de arme dieren binnen een omheining losgelaten zodat idioten ze kunnen afschieten en hun koppen en huiden als jachttrofeeën mee naar huis komen.

Nee, dan de goeden onder ons! Een aangespoelde bultrug krijgt meteen een naam en dagenlang zijn we in de weer deze Johannes te redden. Kranten en televisie staan er bol van als de bultrug toch het loodje legt. Als tijdens een transport een koe ontsnapt uit een veewagen, wordt zij  meteen gekocht door mensen die het beest alsnog een fijne oude dag willen gunnen. Toch eten de meesten dieren die in de bio-industrie een waardeloos leven hebben gehad. Kalfjes en varkentjes die nooit het genot van moederliefde hebben mogen beleven, kippen met afgeknipte snavels en gebroken poten. Nog altijd verkopen de supers kiloknallers omdat hun klanten zich niet tevreden willen stellen met gewoon minder vlees eten.  Dat kost niets en is moreel verantwoord jegens de dieren, maar helaas! Ogen dicht, wegkijken, wat niet weet wat niet deert.

Wetenschappers en techneuten zijn aldoor naarstig op zoek naar leven buiten onze planeet. Mochten we dat intelligente buitenaardse leven ooit vinden dan zal onze manier van leven en denken nooit begrepen worden door die gindse aliens.  Wij begrijpen onszelf niet eens!

Augustus 2015

1 opmerking:

Alma zei

En de mensheid wordt alleen maar dwazer en dommer!

Een reactie posten