Sta eens stil bij het paasei !


Wie binnenkort aan het Paasontbijt aanschuift, heeft meestal geen flauw idee waar de geserveerde eieren vandaan komen, wie ze heeft moeten leggen en onder welke omstandigheden. Ik doe een poging u over te halen voortaan uitsluitend nog biologische eieren te consumeren. Hetzelfde geldt voor de kippen die meestal in erbarmelijke omstandigheden hun korte leven moeten slijten.
Wie kippen op zijn erf heeft rondlopen, constateert met eigen ogen hoe vredig dit tafereel kan zijn Kippen houden ervan om te scharrelen, af en toe eens even lekker de vleugels uit te slaan, een stofbad te nemen, ’s avonds op stok te gaan. Het leven van kippen in de gangbare pluimveehouderij ziet er totaal anders uit. Veel te veel kippen op een te klein oppervlak en daardoor de onmogelijkheid voor de dieren om op natuurlijke wijze hun leventje te leven. Dat leidt natuurlijk tot problemen: vleugelpikken en kannibalisme.  Voortgekomen uit pure stress. 


Pluimveehouders moeten zich houden aan wetten die gemaakt zijn op het punt van dierenwelzijn. In 2006 is speciaal voor het dierenwelzijn de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee opgericht. Daar zit behalve vakbroeders ook de Dierenbescherming in. Je zou denken dat hiermee het dierenwelzijn in deze sector gewaarborgd is. Helaas, niets is minder waar want het geld gaat vóór het welzijn van de kippen. De gestreste kippen veroorzaken zoveel financiële schade dat er een oplossing voor moest komen. Men bedacht eertijds dat het handig was de snavels van kippen deels af te snijden. Onverdoofd. Het overkomt jaarlijks  37 miljoen kippen. In de Scandinavische landen, Oostenrijk en Zwitserland is deze ingreep verboden. Het is namelijk een zeer pijnlijke ingreep voor de kippen . In de snavels zitten bloedvaten en zenuwen, dus daar kun je je wel wat bij voorstellen.

Sinds 2001 was het snavelkappen in Nederland verboden, maar er werd steeds vrijstelling verleend. De Stuurgroep adviseerde vorig jaar Staatsecretaris Bleker om opnieuw vrijstelling te verlenen, en dat deed hij en wel tot 2021, u leest het goed! Bleker heeft wel als voorwaarde gesteld dat het kappen van onder- en bovensnavel niet langer mag gebeuren met het mes, maar met infrarood.  Op die manier sterft het behandelde snavelweefsel binnen een paar weken af. Bij kalkoenen gebeurde dit al. Bleker volgt hiermee het advies van de stuurgroep. De infraroodmethode is “minder belastend indien goed uitgevoerd”. Wie gaat daarop letten?? Bleker heeft stuurgroep gevraagd of zij de komende tien jaren eens wil bedenken hoe de pluimveehouderij verder kan zonder al die nare ingrepen. Nu zou een kind meteen roepen: geef die kippen de ruimte, dan zijn er geen problemen. Maar ja, geld is zoals meestal de wortel van alle kwaad en hoe meer kippen je op een heel klein stukje zet, hoe meer winst je kunt maken….

Bleef het maar alleen bij die snavels! Bij haantjes wordt een stukje van de achterste teen afgeknipt, zodat ze elkaar niet meer kunnen verwonden. Sporen van hanen en de prachtige kammen worden eveneens weggehaald. Als die kammen namelijk te groot worden, wat een prachtig gezicht is, zouden ze het zicht van de hanen wel eens wat in de weg kunnen zitten en worden ze kippig, wat in dit geval wil zeggen dat ze de kippen niet snel genoeg in het vizier krijgen en er niet genoeg gepaard wordt.

Scharrel stelt niet veel voor, het “Vrije uitloop” geeft een kip de gelegenheid om buiten te komen, het Graskeurmerk geeft aan de kippen nog wat meer ruimte hebben, “Beter leven” is maar een minimale verbetering voor de kip en Biologisch is het beste dat de kip in een fokkerij kan overkomen.
De “beter leven kip” is een bedenksel van de Dierenbescherming. De eis is dat er 18 kippen op 1 vierkante meter moeten leven. Dit heet een “kwaliteitseis”.
Bedenk hierbij dat wij, consumenten deze praktijken mogelijk maken. Zouden wij de eieren van die zielige kippen niet kopen, dan zouden de kippen dit ellendige leven niet hebben. Koop gewoon voortaan biologische eieren en ze zullen u vast en zeker beter smaken! Dit ei heeft een eko- keurmerk en de kip heeft goed voedsel gekregen, voldoende nachtrust en voldoende vrijheid.5 opmerkingen:

Frans Frielink zei

Heremetijd, wat een mishandelingen! Goed dat je hier aandacht aan schenkt. Al die verschillende keurmerken, je ziet door het bos de bomen niet meer. Voor ons alleen nog eco !

jacqueline zei

Wij hebben ook kippen, zo leuk! Als je ziet hoe ze samen leven, daar kan ik uren naar kijken. Hoe gemeen zijn mensen toch als er geld mee is gemoeid. Hier komt zo'n ei niet eens in huis.

J.H. Schoonderwoerd zei

Ik kan zo kwaad worden om dit soort dingen!! Het is gewoon de schuld van de overheid die te lafhartig is om dit soort dingen te verbieden. Altijd maar alles pro economie. Het is misselijk om de verantwoordelijkheid voor deze dingen te leggen bij de bevolking: als jullie deze producten niet meer kopen verdwijnen ze vanzelf. Heel veel mensen hebben niet de keus tussen goedkope kiloknallers en het betere alternatief. Als je maar weinig geld hebt kun je mensen deze keuze niet voorleggen. Alles staat of valt met de politiek maar van deze regering hoeven we geen heil te verwachten.

Maria zei

Het is niet alleen dat de overheid op dit punt niets doet maar ze werken ook tegen. Op links de partij die het dierenbelang in haar vaandel heeft staan en links de partijen die dat tegenwerken. Kijk naar die Hero Brinkman, hoe kan je nu tegen de zg dierenpolitie zijn. Moet je die berichten in de pers lezen over verwaarlozing en mishandeling, hoe gestoord kun je zijn mensen vrij te maken die zich hiermee bezighouden.

Maria zei

Ik vergiste me. Rechts is juist tegen de dierenpolitie. Links contra rechts, het word nooit iets in dit land

Een reactie posten