Jaaroverzicht natuur

Als we terugkijken kunnen we constateren dat 2014 een nogal merkwaardig jaar was. Het jaar begon namelijk even opmerkelijk als het eindigde: na een herfst die meer een nazomer was, werd ook het winterseizoen iets dat leek naar niks. Het was een winter zonder sneeuw en ijs en slechts een enkele nachtvorst waardoor de lente extreem vroeg begon. De lentemaand werd zelfs warm en zeer droog, de 2e warmste op rij sinds de telling en we konden al veel buiten zitten. Wat een luxe! Halverwege april was de natuur al totaal groen, zelfs eik en beuk zaten al in het blad. De natuur liep vijf weken voor op het normale patroon. Daarentegen werd de maand augustus de koudste in 30 jaar. De herfst stond echter weer in het lijstje van top tien der warmste sinds de telling. De eerste dag van november was de warmste sinds de meting; in Limburg werd het op die dag ergens 22 graden. De dag na Kerst viel in het midden en zuiden sneeuw, voor het eerst sinds meer dan een jaar. De laatste dagen eindigden weer in de plus en wereldwijd was 2014 het warmste jaar ooit.

2014 bleek een overvloedig muizenjaar. De kleine knagers hadden blijkbaar niets geleden van herfst en winter en roofvogels en uilen profiteerden van de vele veldmuizen die er waren. Veel muizen betekent veel jongen, dus dat was mooi. Voor een andere roofvogel, de Rode Wouw, was er minder goed nieuws. In Duitsland, waar de meeste van deze prachtige vogels vliegen, worden er jaarlijks honderden aan flarden geslagen door de wieken van de windturbines. Wereldwijd zijn er slechts twintigduizend broedparen van de Rode Wouw. In ons land zijn ze zeldzaam; er werden dit jaar vier nesten geteld die samen slechts drie uitgevlogen jongen opleverden.


Voor de ganzen in ons land werd het een rampjaar. Nooit eerder werden er zoveel vogels afgeschoten, vergast of anderszins vermoord. Een dieptepunt was wel de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om ganzen te elimineren door hun nekken om te draaien; een zeer pijnlijke en wrede behandeling. Het wekt bevreemding dat het terugdringen van deze vogels op deze manier moet worden gerealiseerd terwijl we tegenwoordig beschikken over allerlei innovatieve methodes, tot drones toe om dieren te verjagen. Inmiddels zijn er zoveel ganzen gedood dat de afname merkbaar is in de graslanden. Alleen al in mijn provincie Gelderland werd het afschot gesteld op 30.000 vogels. Alleen al voor dit jaar. Volgend jaar gaat het doden door. Voor het eerst is de populatie landelijk “niet verder gegroeid”, wordt vermeld.

Een ander dieptepunt was natuurlijk de uitbraak van Vogelgriep die vele duizenden stuks pluimvee het leven kostte, dankzij de massaproductie in ons land. Een triest verschijnsel was het “preventief ruimen” van kerngezonde dieren. “Massaal kippen houden is massaal ruimen”, aldus minister Schippers. De trekvogels kregen al snel de schuld maar bewijzen ontbraken. Sinds mensenheugenis vliegen allerlei vogels over ons land en ze vallen nooit dood of ziek uit de lucht. Sterker nog: vogels in het wild blijken zelfs resistent geworden voor allerlei virussen. Vogels in de bio-industrie zijn kwetsbare stakkers, weerstand kunnen ze in de propvolle stallen niet opbouwen, in tegendeel. Nederland leert niet van het verleden. In 2003 werden er bij de voorlaatste uitbraak op 1.350 pluimveebedrijven kippen, kalkoenen en eenden gedood. In totaal ging het om 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren. Hoe hoog zou de teller aan het eind van dit jaar staan? Hoe meer dieren, hoe liever, hoe meer productie. Net als in de mega koeien- en varkensstallen.


Over pluimvee gesproken: in een vermeerderingsbedrijf worden dagelijks tienduizenden kuikens geboren. Een deel daarvan bestaat uit haantjes die als onnut beschouwd worden. Daarom worden er in ons land jaarlijks 45 miljoen haantjes vergast zodra ze uit hun ei zijn gekropen. Zouden wij als volk niet vervuld moeten raken van diepe schaamte over het zinloze doden van zoveel dieren?

Er zouden nog veel meer extremen te vermelden zijn. Het verbod op het houden van circusdieren bijvoorbeeld, terwijl de bio-industrie gewoon in stand blijft omdat daar heel veel geld mee gemoeid is. Over de nieuwe wet met het verbod om honden, katten en ganzen eigenhandig te doden, maar de rest van de dieren over te laten aan de willekeur van mensen. Over de rechter die een streep haalde door het fokverbod van nertsen, dieren die erbarmelijk gehouden worden in kleine draadstalen kooien, ter meerdere eer en glorie van degenen die bont willen dragen. Of over het fokverbod van bepaalde honden die lijden onder hun kwalen die door menselijk toedoen zijn ontstaan, maar dat pas over jaren ingaat. En over de afspraak die slachters, varkenshouders en supermarkten in 2007 maakten om biggetjes niet langer onverdoofd en zeer pijnlijk te castreren, maar die dat juist weer meer gaan doen omdat slachterijen vier euro meer vragen voor het slachten van een ongecastreerd dier en leveranciers dat niet willen betalen. Over de bijen die nog altijd massaal sterven doordat ze door de mens vergiftigd worden. Enzovoort……

Ik beperk me hier maar even tot de dierenwereld in ons land. Tot wilde ganzen, en gevogelte in de bio-industrie. Tot proefdieren die ongebruikt blijven en overbodig, dus gedood worden in laboratoria. Tot dieren in de vrije natuur die “beheerd” worden of “geoogst” door (plezier)jagers. En de rest die in de vee-industrie gedood wordt omdat ze onbruikbaar zijn en geen geld opleveren. Als je ook nog uit zou rekenen hoeveel dieren er gedood werden dit jaar omdat mensen er last van hebben, of denken te hebben, zou het totaal neerkomen op een verbijsterend getal. Op dieren worden in Nederland massamoorden gepleegd, aan de lopende band.
Dit is de wereld waarin wij leven anno nu.

30 december 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten