Eigen verantwoordelijkheid

Ook rondom deze jaarwisseling is een aantal mensen weer vreselijke dingen overkomen. Ogen die voorgoed beschadigd of blind werden, jongetjes die hun handen kwijtraakten, mensen die hun hele bezit in vlammen zagen opgaan. Niemand van die mensen heeft dat gewild, zij werden slachtoffers van een vermaledijde gewoonte die nog geen eeuw in ons land bestaat: vuurwerk. Vele eeuwen hebben mensen het zonder vuurwerk gedaan, ook al bestond het. Pas na de tweede wereldoorlog werd het toegestaan particulier vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Waarom het niet weer afschaffen, nu het in onze moderne tijd voor zoveel schade en verwonding zorgt.

Het bizarre is dat het merendeel van de Nederlanders het particuliere vuurwerk liever kwijt dan rijk is en het graag wil inruilen voor een georganiseerde en gecontroleerde versie. De minister van nota bene veiligheid, Opstelten, wil er niets van weten! Blijkbaar rolt er door de verkoop van vuurwerk zoveel geld in de staatskas dat alle kosten van preventie, brandweer, politie-inzet, materiƫle en persoonlijke schade enzovoort daarbij in het niet vallen. Blijkbaar ziet hij ook handhaving van een mogelijk verbod bij voorbaat al niet zitten. Een in 2009 ingediende petitie die ondertekend werd door 64.000 landgenoten werd van tafel geveegd. Dit kabinet propageert de eigen verantwoordelijkheid van het individu. Door de vuurwerktraditie te handhaven, negeert de politiek de wensen van en opvattingen hierover van het volk.

Dit beperkt zich natuurlijk niet tot vuurwerk, het is te terug te vinden in de hele maatschappij. Er zullen maar weinig burgers tevreden zijn over hoe ons vlees geproduceerd wordt. Megastallen met enorme hoeveelheden koeien, varkens, kippen. Stierkalfjes en eendagskuikens die als ongewenst bijproduct probleemloos bij duizenden gedood worden. Koeien die de wei niet meer mogen zien en uitgebouwd worden tot mega melkrobots die daardoor zoveel te lijden hebben dat ze al na een paar jaar versleten zijn. Dit dierenleed is bij eenieder bekend maar het blijft gewoon doorgaan, net als de nationale en internationale milieuschade. Het geld in de huishoudportemonnee, bedrijfs- of staatskas is bepalend. En gestuurd worden de kinderen van het volk niet. Eigen verantwoordelijkheid is wat gepreekt wordt. Maar het individu voelt zich te machteloos om daar als eenling iets aan te doen.

Zoals een goede huisvader zijn kinderen opvoedt en aanstuurt en hen behoedt voor misstappen, zou de overheid tot op zekere hoogte hetzelfde moeten doen, zeker als het grote maatschappelijke belangen geldt. Maar zolang alles altijd en eeuwig draait om geld, zal de huidige situatie nooit veranderen. Want wie de gelegenheid krijgt voor weinig geld een tas vol kleding te kopen in de Primark, wetende dat die met veel leed geproduceerd werd, zet zijn schuldgevoel opzij en denk alleen aan zijn portemonnee. Dat die winkels er zijn gekomen is te danken aan de gemeenten die fanatiek lobbyen om ze naar hun stad te krijgen. Het begrip “eigen verantwoordelijkheid” schuiven ze door naar de klanten. Alleen de economie telt. En als het vol het niet wil, moet het maar niet kopen.

Dat er recent weer duizenden stuks pluimvee gedood werden is voor de handel geen reden om het eens over een andere boeg te gaan gooien en terug te gaan naar de kleinschaligheid die er eerder was en die hier en daar ook weer bepleit wordt. Het doden van duizenden dieren wordt “een bedrijfsrisico” genoemd en over een paar maanden zitten de stallen weer vol. Geen probleem!
Als een burgemeester die een deel van zijn monumentale binnenstad ziet verbranden een vuurwerkverbod eist, zeg je als verantwoordelijk minister gewoon dat die man beter een vuurwerkverbod in zijn stadskern had kunnen verordonneren. Mogelijkheid genoeg, eigen verantwoordelijkheid! Die jongetjes van 10 en 11 jaar van wie de handen zijn afgerukt, dat is zielig maar er is niets aan te doen, ze hadden ook van dat vuurwerk af kunnen blijven. Eigen verantwoordelijkheid, daar kan de overheid zich niet druk over maken, zij negeert zelfs de noodkreten van oogartsen en plastisch chirurgen. En voor die gewonde of blind geworden mensen wordt echt het vuurwerk niet afgeschaft. Handel is inkomsten! Tientallen mensen gedupeerd door het in de fik steken van hun auto’s. Tja, erg maar de vuurwerktraditie moet wel blijven. Verantwoordelijkheid draag jezelf, je had je auto ook in een garage kunnen zetten of ergens in het buitengebied.

Het wordt tijd dat deze overheid eens zelf op punten haar verantwoordelijkheid neemt en niet alles afschuift op het individu. Bewezen is onderhand wel dat dit in teveel opzichten niet werkt. Als in ons land een aanslag gepleegd zou worden waarbij voor 13 miljoen euro schade aangericht zou worden (dit is slechts een eerste schatting) en vele honderden mensen gewond zouden raken, zou het land te klein zijn! Maar de aanslagen die indirect door vuurwerk gepleegd zijn op mens en maatschappij zijn voor de minister van veiligheid slechts aanleiding op te merken dat deze oude traditie toch echt in stand moet blijven. In ons land is men het spoor bijster geraakt, democratie wordt genegeerd, eigenbelang prevaleert. Het land is ziek en voorlopig zijn er geen medicijnen beschikbaar!

5 januari 2015

5 opmerkingen:

Max zei

Spijker op de kop! Bravo!

Corali van Beeveren zei

Ik ben het hier helemaal mee eens. Er klopt zoveel niet meer in dit land en je voelt je er zo machteloos bij. En dat vuurwerk....., hoe eerder het wordt afgeschaft hoe liever het me is.

Anoniem zei

Las dat Sharon Dijksma de kiloknallers uit de supers wil bannen maar........ het is aan de consument om dat te realiseren. Gaat dus niet lukken!

Gerard zei

Eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid, je bent niet de enige die zich afvraagt of ons land daar nu zoveel mooier van wordt. Ik las vandaag in de krant dat een professor uit Limburg (en die is natuurlijk niet de enige) zich hetzelfde afvroeg.

Andre zei

je schrijft over een imaginaire aanslag, het land dat te klein zou zijn......., zie wat er vandaag in ons land gebeurt....., een paar dagen later, bizar, bizar!

Een reactie posten