Beestachtig!

De laatste tijd lees ik toch zulke bizarre berichten! Een kleine muis in Stavoren houdt vanwege zijn voorkomen daar de bouw van een supermarkt tegen. Het gaat om de waterspitsmuis, beschermd door de flora- en faunawet vanwege het feit dat wij mensen zijn leefgebied vernietigd hebben. Eigen schuld dikke bult! De supermarkt moet de oude vervangen die te weinig parkeerplaatsen heeft. Nu moet er een ontheffing van de ff-wet worden aangevraagd en dat kan wel vier maanden duren. In die vier maanden gaan ze in Stavoren proberen de muisjes weg te vangen. Uiteindelijk legt het dier het immers altijd af tegen de mens! Mensen bedenken allerlei diervriendelijke dingen, totdat ze er last van hebben, dan is het uit met de pret! Het blijft altijd wringen, de belangen van mens en dier of plant.


Nog zo’n bericht: Om herten de ruimte en de mogelijkheid te geven zich te verplaatsen naar naburige gebieden, werd voor heel veel geld een faunatunnel over de A28 bij Hierden gebouwd. De officiële openingstelling van de tunnel zal binnenkort plaatsvinden. Dergelijke voorzieningen zijn bedoeld om het door wegen en spoorbanen ingeperkte gebied voor de dieren enigszins te compenseren. Alleen in Brabant liggen er al ongeveer 600 stuks; hoeveel er in mijn provincie Gelderland zijn, heb ik niet kunnen achterhalen.
Enfin, de te openen tunnel bij Hulsthorst heeft nu al voor een hoop commotie gezorgd. De inwoners van deze plaatsen vrezen voor schade aan hun landbouwgronden als de herten er eenmaal komen, en hebben afspraken gemaakt met de Provincie dat er maar een klein aantal van deze dieren de tunnel zal mogen gebruiken. Er is afgesproken dat van de roedel herten, die bestaat uit 25 stuks, de eerste 15 zullen worden afgeschoten zodat er nog maar 10 herten onbelemmerd door de tunnel zullen kunnen gaan. Een unieke en geweldig ludieke actie bij het openen van een faunatunnel, hoe komt een mens erop!! Het probleem is wel dat er even verderop nòg 70 herten lopen. Wat gaat er gebeuren als die het lef hebben in de buurt van de faunatunnel te komen, je moet er niet aan denken!


 Tot slot de soap in mijn eigen gemeente. Hier voltrokken zich in het verleden ware drama’s als in de winter de IJssel overstoomde. De uiterwaarden liepen razendsnel vol water en hazen probeerden het vege lijf te redden door in de boomtoppen te vluchten terwijl de reeën probeerden te vluchten voor het snel wassende water door richting bos proberen te ontkomen, waarbij ze vast kwamen te zitten in het onder water zittende prikkeldraad en jammerlijk verdronken. De jachtopzichters zaten in hun bootjes waarmee ze de hazen gingen redden, bijna te janken van ellende bij het zien van dit afschuwelijks. Ooit konden dieren die hier leven probleemloos trekken tussen uiterwaarden en de Veluwe. Maar door menselijk ingrijpen in het landschap is dat onmogelijk geworden. Een flink verhoogd aangelegde snelweg die het instromende water de doorgang verspert, sloeg een wig tussen uiterwaarden en Veluwebossen. Geen ruim baan hier voor het water en de dieren zijn de dupe.

Toen dus de faunatunnel onder de 348 bij landgoed Middachten in zicht kwam, leek dat een geweldig idee. Mensen met verstand van zaken adviseerden de Provincie en de Gemeente om de tunnel in het midden van het gebied te leggen omdat dit de meest gunstige optie voor het wild was. De Provincie had lak aan hun mening en legde hem vervolgens 700 meter verderop. De Provincie zou de tunnel bouwen en de Gemeente zou zorgen voor het inrichtingsplan inclusief een vluchtroute die in verbinding zou staan met de faunatunnel. Hiervoor stelde de Provincie een geldbedrag ter beschikking. Hoewel eerder de komst van edelherten naar de uiterwaarden de ultieme toekomstdroom was, is dit idee inmiddels naar de prullenbak verwezen om te voorkomen dat de in de uiterwaard boerende agrariërs schade van de dieren zouden ondervinden en er een vergoeding op tafel zou moeten komen. Hiervoor zou de gemeente moeten opdraaien en die heeft daar geen zin in. De agrariers in dit gebied vochten door tot aan de Raad van State en kregen die aan hun zijde.

Enfin, het plan werd in omgekeerde volgorde uitgevoerd: terwijl men in de gemeente nog aan het bakkeleien was over wijziging van het bestemmingsplan, begon de Provincie de tunnel te bouwen en die is nu klaar! De gemeente bakkeleit nog altijd door en een vluchtroute is nog niet aangelegd. Over samenwerking gesproken! Tegenstanders van de procedure willen nu dat de tunnel wordt afgesloten zodat niet nog meer wild de uiterwaard in kan om volgende maand bij hoog water te verdrinken. Vorige maand nodigde de hier opererende Stichting Behoud Landgoederen, waaronder een voormalig jachtbeheerder die de situatie hier van haver tot gort kent,  het gemeentebestuur, de provincie en de eigenaren van landgoed Middachten uit eens samen een kijkje in de uiterwaard en bij de tunnel te gaan nemen, teneinde tot een gezamenlijk besluit te komen voor inrichting van een vluchtroute voor het wild. Wat schetste hun verbazing: ze kregen te horen dat besloten was de vluchtroute op een afstand van 700 meter verwijderd van de faunatunnel aan te leggen, waarmee in feite de vluchtende dieren in de toekomst maar moeten zien hoe en of ze zich kunnen redden. Je houdt het toch niet voor mogelijk! De gemeente lijkt zich neer te leggen bij dit besluit van de Provincie uit vrees dat ze het ter beschikking gestelde geldbedrag voor de her-inrichting van de uiterwaard mislopen. Dit treurspel waar dieren de dupe van gaan worden is een televisie-uitzending waard! We spreken nog maar niet over alle geld dat dit gehannes gekost heeft!

12-11-20122 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaag gelezen in de krant: J.P. Thijsse ecoduct over de A12, al een jaar klaar en eenzelfde geval. Herten en zwijnen mogen er niet door!!!
Gelderland gaf al 50 miljoen uit aan dergelijke ecoducten en faunatunnels! Wat een schande.
Jochem Keyser

Rob Bloemendaal zei

Bah, wat een wanbeleid, gewoon te ridicuul voor woorden! Het sluit naadloos aan bij alle andere bestuurlijke incompetentie waar we van gehoord hebben, en waar geen dieren de dupe van zijn, maar bijvoorbeeld scholieren, gehandicapten of huurders. Besturen is niet altijd gemakkelijk, maar er wordt veel te vaak prutswerk afgeleverd. Het kan en moet echt beter!
Rob Bloemendaal

Een reactie posten